Fun & Facts

Drie belangrijke regels voor katten

Er zijn eigenlijk maar drie regels die heel belangrijk zijn:

  1. Luister naar wat de kat u zegt!!
  2. Laat de kat naar u toekomen!!
  3. Wat u niet wilt wat u geschiedt, doet dat ook uw kat niet!!

© Mardie MacDonald

De eerste regel is zeer belangrijk, want katten geven altijd zelf aan hoe zij zich voelen. Het is alleen dat u wel de taal moet leren, daar deze heel anders is dan bijvoorbeeld bij een hond. Aan de staart, oren, snorharen en ogen is goed af te lezen of ze het goed naar hun zin hebben of dat ze een beetje boos worden omdat ze opgepakt worden terwijl ze net een wandeling in de tuin wilden gaan maken.

Daarom is ook de tweede regel opgesteld, ga niet achter een kat aan want dan komen ze juist niet!

U kent het wel, de visite die heel bang voor katten is (en dus absoluut geen beweging naar een kat zal maken) is zeer interessant om nader te onderzoeken. Als de kat dan dichterbij komt kijken ze beslist de andere kant uit, waardoor het voor een kat een aanmoediging is om nog dichter te naderen.

En de laatste regel is natuurlijk vanzelfsprekend; u wilt toch ook niet een heel weekend in uw flat opgesloten zitten met een defect toilet en niets in de koelkast. Dus dat willen katten ook niet; dagelijks gezelschap, vers eten en drinken en een schone bak zijn alleen maar de minimum eisen.

Bij katten die nooit buiten komen is het zeer belangrijk dat er een dagelijkse work-out (voor het nodige strekken van de spieren) georganiseerd wordt en dat het geheugen getest wordt; dit in de vorm van spelletjes waarbij de kat altijd de winnaar moet zijn (anders doen ze de volgende keer gewoon niet meer mee).

Test uw kat; links of rechts?!

Op heel de wereld is ongeveer 14% van de mensen linkshandig. Dit kan erfelijk zijn en vaak zijn deze mensen ook creatief of kunnen ze uitblinken in balsporten. Maar zijn katten ook links- of rechts ”potig”? Het antwoord is ja!

Ook katten hebben een voorkeur welke voorpoot zij het meest gebruiken. Het is zelfs zo dat de meeste katers links zijn en de poezen juist rechts.  Maar hoe weet je nu of uw kat links of rechts is? Dit kan door middel van een eenvoudig testje. Voor een “wetenschappelijk”  bewijs moet u deze test minimaal 100 keer doen, maar een indicatie krijg je al na 10 tot 20 keer.

Neem een lege bakje waar de kat niet met zijn snuitje in kan en plaats deze op de grond. Leg er eerst een snoepje of een brokje voor, wat de kat direct kan pakken. Plaats vervolgens een brokje in het bakje en let op welke poot uw kat gebruikt om het eruit te krijgen. Herhaal dit dus zo’n 20 keer en je kunt constateren welke poot je kat het meest gebruikt en dus zijn voorkeur heeft.

Simon, mijn rood-witte kater laat zien dat hij rechts is!

                                       

Wat voor speltype is uw kat?

Katten houden erg van spelen, zelfs tot op hoge leeftijd. Maar ook bij het spelen zie je de verschillende types. Dus lees maar door en bepaal wat voor speltype uw kat is:

De vechtersbaas

Hij geniet van een wilde jacht dwars door het huis. Hij rollebolt graag met een speelkameraadje en is altijd in voor een knokpartijtje, maar ook om het snel weer goed te maken. Hij knuffelt namelijk net zo graag als hij knokt. Speeltjes benadert hij niet met subtiele tactieken; hij gaat er vol tegenaan, liefst met zijn achterpoten en van zijn prooi blijft op den duur weinig heel.

De jager-verzamelaar

Hij speelt graag met dingen. Bijna alles komt in aanmerking: koordjes, balletjes, kurken en noem maar op. Hij ziet overal een prooi; achter het gordijn, onder het bed, in het badschuim. Alles wat beweegt wordt betast of met een snoeksprong gedood. Onder de kast vind je vroeg of laat een hele verzameling van wat hij allemaal heeft buitgemaakt; van alles wat je al lang kwijt was en hij ook.

De knutselaar

Hij gebruikt graag zijn hersens om deuren open te krijgen, verpakte brokjes te bemachtigen en verstopplaatsen op te sporen. Hij wil vaak iets nieuws en op onderzoek uit. Een kartonnen doos is echt het einde. En als hij niets krijgt bedenkt hij zelf wel nieuwe speeltjes.

(© I.Lauer)